poniedziałek, 12 listopada 2012

Sernik bez spodu

Pyszny sernik, to mój kolejny ale ja tak kocham te serniki że zawsze jakiś serniczek muszę popełnić bo jak nie to, lepiej nie mówić hi hi.
Sernik jest przepyszny, bardzo wilgotny z dużą ilością rodzynków.
Zapraszam.
Sernik bez spodu.

Składniki: tortownica 24 cm
  • 1000 g sera podwójnie mielonego ale nie wiaderkowego
  • 6 jaj
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • serniks Kamisa
  • 200 g rodzynków szlacheckich
  • 20 g płatków migdałowych
Przygotowanie sernika:
  • Jaja ubić z cukrem na biały puch.
  • Następnie zmielić ser dwukrotnie - sernik ma dzięki temu ziarnista konsystencję.
  • Do utartych jaj dodajemy zmielony ser i mieszamy.
  • Masło rozpuścić i wystudzić.
  • Do sera dodajemy wystudzone masło a następnie dodajemy serniks, mąkę ziemniaczaną, płatki migdałowe i namoczone wcześniej i osączone rodzynki.
  • Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę serową.
  • Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C tak aby środek sernika był jeszcze półpłynny a boki lekko zrumienione.
  • Po upieczeniu zostawiamy sernik do ostygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  • Po całkowitym wystudzeniu wkładamy sernik do lodówki najlepiej na całą noc.
Poezja smaku.
Smacznego.
Przepis z archiwum.

15 komentarze

  1. Pychota, uwielbiam serniki.... tylko bez rodzynek

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie i od razu mam pytanie - czy jest jakiś sposób aby sernik w piekarniku podczas pieczenia nie pękał? Będę wdzięczna za odpowiedź. Jo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o serniki to temperatura optymalna pieczenia to 180 C, jeśli mają za wysoką to pękają.Można je przykryć na pierwsze pół godziny aby góra się nie rumieniła i wysychała zbyt szybko.
      Najlepiej piec serniki dłużej ale w temp. 160 stopni.
      Mnie tez się zdarza że mi pękają, no cóż...ważne że są pyszne :-)

      Usuń
  3. Mniam..musi być pyszny taki serniczek..

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama często piekła właśnie serniki bez spodu. Twój wygląda cudnie. Przypomniały mi się dawne czasy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wielkie dziękuję. To prawda - popękane czy całe - są po prostu przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie wygląda,też lubię serniczki:)))niestety nie zawsze mi się udają:(Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekę podobny, ale białka ubijam osobno na sztywną pianę i dodaję na sam koniec bardzo delikatnie miksując - sernik jest wtedy bardziej puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglàda super ciekawe jak smakuje ? pozdrawiam Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety smaku przez neta nie poślę ale zapewniam że jest pyszny.
      Spróbuj i wtedy mi powiesz czy jest pyszny.

      Usuń
  9. PIEKE TAKI SAM SEROWIEC TYLKO JESZCZE POLEWAM GO CZEKOLADA Z GORY Z POSYPKA Z MIGDALOW LUB ORZECHOW CO NADAJE ELEGANCJI - TO JEST SERNIK NAD SERNIKAMI ( WYKWINTNY)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja lubię polewać taki sernik sosem malinowym. Robię taki sos jak mam nadmiar malin z wanilią, odrobiną cukru (w zależności od malin i jak kto lubi) i to wszystko. Pasteryzuję chwilkę i mam te czarodziejskie słoiczki do ciast deserów lub jak mam chandrę to też się przydają. Sernik nimi polać ... wyborne Pozdrawiam (http://sekretymaleiduze.blogspot.com/)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger