Sernik jest przepyszny, bardzo wilgotny z dużą ilością rodzynków.
Zapraszam.
Sernik bez spodu.
Składniki: tortownica 24 cm
Smacznego.
- 1000 g sera podwójnie mielonego ale nie wiaderkowego
- 6 jaj
- 300 g cukru trzcinowego
- 200 g masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- serniks Kamisa
- 200 g rodzynków szlacheckich
- 20 g płatków migdałowych
Przygotowanie sernika:
- Jaja ubić z cukrem na biały puch.
- Następnie zmielić ser dwukrotnie - sernik ma dzięki temu ziarnista konsystencję.
- Do utartych jaj dodajemy zmielony ser i mieszamy.
- Masło rozpuścić i wystudzić.
- Do sera dodajemy wystudzone masło a następnie dodajemy serniks, mąkę ziemniaczaną, płatki migdałowe i namoczone wcześniej i osączone rodzynki.
- Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę serową.
- Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C tak aby środek sernika był jeszcze półpłynny a boki lekko zrumienione.
- Po upieczeniu zostawiamy sernik do ostygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Po całkowitym wystudzeniu wkładamy sernik do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
15 komentarze
Pychota, uwielbiam serniki.... tylko bez rodzynek
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki bez spodów:)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie i od razu mam pytanie - czy jest jakiś sposób aby sernik w piekarniku podczas pieczenia nie pękał? Będę wdzięczna za odpowiedź. Jo
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o serniki to temperatura optymalna pieczenia to 180 C, jeśli mają za wysoką to pękają.Można je przykryć na pierwsze pół godziny aby góra się nie rumieniła i wysychała zbyt szybko.
UsuńNajlepiej piec serniki dłużej ale w temp. 160 stopni.
Mnie tez się zdarza że mi pękają, no cóż...ważne że są pyszne :-)
Mniam..musi być pyszny taki serniczek..
OdpowiedzUsuńMoja mama często piekła właśnie serniki bez spodu. Twój wygląda cudnie. Przypomniały mi się dawne czasy:)
OdpowiedzUsuńWielkie dziękuję. To prawda - popękane czy całe - są po prostu przepyszne.
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda,też lubię serniczki:)))niestety nie zawsze mi się udają:(Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJaki ładny i wysoki :)
OdpowiedzUsuńPiekę podobny, ale białka ubijam osobno na sztywną pianę i dodaję na sam koniec bardzo delikatnie miksując - sernik jest wtedy bardziej puszysty :)
OdpowiedzUsuńwyglàda super ciekawe jak smakuje ? pozdrawiam Kamila
OdpowiedzUsuńNiestety smaku przez neta nie poślę ale zapewniam że jest pyszny.
UsuńSpróbuj i wtedy mi powiesz czy jest pyszny.
PIEKE TAKI SAM SEROWIEC TYLKO JESZCZE POLEWAM GO CZEKOLADA Z GORY Z POSYPKA Z MIGDALOW LUB ORZECHOW CO NADAJE ELEGANCJI - TO JEST SERNIK NAD SERNIKAMI ( WYKWINTNY)
OdpowiedzUsuńA ja lubię polewać taki sernik sosem malinowym. Robię taki sos jak mam nadmiar malin z wanilią, odrobiną cukru (w zależności od malin i jak kto lubi) i to wszystko. Pasteryzuję chwilkę i mam te czarodziejskie słoiczki do ciast deserów lub jak mam chandrę to też się przydają. Sernik nimi polać ... wyborne Pozdrawiam (http://sekretymaleiduze.blogspot.com/)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł , muszę go wykorzystać.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.