Składniki:
- 1,5 kg zielonych pomidorów
- 0,5 kg cebuli
- 250 ml octu 10 %
- 250 g cukru
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
Pomidory pokroić w pół plasterki i posolić, zostawić na 12 godzin.
Po tym czasie pomidory odcedzić i układać ciasno wraz z pokrojoną w plastry cebulą w słoikach.
Przygotować zalewę tzn. wszystkie składniki zagotować i zalać pomidory w słoikach.
Zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 15 minut.
Smacznego.
6 komentarze
Witam!
OdpowiedzUsuńTwój blog został wyróżniony przeze mnie w Liebster Blog.Więcej informacji na moim blogu:
http://piekielnakuchniaanety.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html
Pozdrawiam
Bardzo mnie zaciekawiły te zielone pomidorki,muszę wypróbować:-)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajny przepis bo prosty ale to będzie straszliwie kwaśne - sam ocet z cukrem. Do tego mało tej zalewy moim zdaniem no ale każdy robi jak umie:).
OdpowiedzUsuńIgor
Zapewniam Cie że zalewy wystarczy i nie jest kwaśna.
UsuńTak jak piszesz jest to Twoim zdaniem.
I najważniejsze , cytuję"każdy robi jak umie" Nie każdy robi jak mu smakuje i jest to przepis w mojej rodzinie od pokoleń.
Pozdrawiam
Igor zapewne chciał zapytać, ILE wody dodać do tej szklanki octu?
OdpowiedzUsuńJakiej wody? W zalewie nie ma wody, cukier po rozpuszczeniu tworzy syrop który połączy się z octem.
UsuńNapisałam wyraźnie, a czy Ty jesteś Igorem czy znasz jego myśli?
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.