czwartek, 29 listopada 2012

Pszenny chleb z orkiszem

Taki domowy chlebek jest niezastąpiony na śniadanie albo do porannej kawy z miodem.
Zapraszam bo jest łatwy w wykonaniu i zawsze się udaje.
               Zaczyn:
  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka letniej wody
Połączyć składniki w misce, przykryć ściereczką i zostawić na 24 godziny.
             Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej chlebowej
  • w/w zaczyn
  • 3/4 szklanki cebulki prażonej
  • 3/4 szklanki orkiszu
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 3 łyżeczki soli  
  • szczypta cukru
  • 3,5 szklanki letniej wody
  • 1/6 kostki drożdży rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody
  • mleko do posmarowania wierzchu
Wszystkie składniki przełożyć do miski i zarobić ciasto.
Ciasto należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok1 - 1,5 godziny.
W tym czasie przygotować dwie formy keksowe.
Wysmarować je masłem i wysypać mąką.
Jak ciasto podwoi swoja objętość należy je odgazować czyli przerobic kilka razy łyżką.
Następnie ciasto wyłożyć do  foremek i posmarować wierzch mlekiem.
Tak przygotowane formy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy ok. godziny.
Po upieczeniu chleby od razu wyjąć z blaszek i studzić na kratkach.
Smacznego.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger