Zapraszam bo jest łatwy w wykonaniu i zawsze się udaje.
Zaczyn:
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1 szklanka letniej wody
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej chlebowej
- w/w zaczyn
- 3/4 szklanki cebulki prażonej
- 3/4 szklanki orkiszu
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 3 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 3,5 szklanki letniej wody
- 1/6 kostki drożdży rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody
- mleko do posmarowania wierzchu
Ciasto należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok1 - 1,5 godziny.
W tym czasie przygotować dwie formy keksowe.
Wysmarować je masłem i wysypać mąką.
Jak ciasto podwoi swoja objętość należy je odgazować czyli przerobic kilka razy łyżką.
Następnie ciasto wyłożyć do foremek i posmarować wierzch mlekiem.
Tak przygotowane formy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy ok. godziny.
Po upieczeniu chleby od razu wyjąć z blaszek i studzić na kratkach.
Smacznego.
1 komentarze
pyszniutki musi być ten chleb:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.