Polecam serdecznie.
Składniki:
Zaczyn:
- 100 g zakwasu żytniego
- szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka letniej wody
Składniki na chleb właściwy:
- 1 kg mąki pszennej
- 3,5 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/6 kostki drożdży ( zrobić papkę z wodą )
- 3/4 szklanki otrąb
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 2 łyżki czarnuszki
- wyżej zarobiony zaczyn
- 1 szklanka pestek dyni i siemienia lnianego
- pestki słonecznika do obsypania chleba
Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką ( porcja na dwie keksówki).
Po godzinie ciasto odgazować czyli przemieszać łyżką kilka razy.
Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
Grubo obsypać ziarnami słonecznika.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.
Smacznego.
1 komentarze
Taki domowy chlebuś ta pewno jest pyszny;) Ja chleb robiłam tylko raz i to na samych drożdżach. Na zakwasie trochę się boję...
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.