poniedziałek, 12 listopada 2012

Pszenny chleb na żytnim zakwasie.

Chlebek jest bardzo pyszny i aromatyczny.
Polecam serdecznie.
 
          Składniki:
     Zaczyn:
  • 100 g zakwasu żytniego
  • szklanka mąki żytniej razowej
  • szklanka letniej wody
Wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny
            Składniki na chleb właściwy:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3,5 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki drożdży  ( zrobić papkę z wodą )
  • 3/4 szklanki otrąb
  • 1 szklanka pestek  słonecznika
  • 2 łyżki czarnuszki
  • wyżej zarobiony zaczyn
  • 1 szklanka pestek dyni i siemienia lnianego 
  • pestki słonecznika do obsypania chleba

Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką ( porcja na dwie keksówki).
Po godzinie ciasto odgazować czyli przemieszać łyżką kilka razy.

Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
Grubo obsypać ziarnami słonecznika.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.

Smacznego.

1 komentarze

  1. Taki domowy chlebuś ta pewno jest pyszny;) Ja chleb robiłam tylko raz i to na samych drożdżach. Na zakwasie trochę się boję...

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger