Przepis kuchni wegetariańskiej.
Przepis dołączam do akcji Marty na durszlaku Tęcza Smaków 2 i potrawa w kolorze pomarańczowym.
Choć kleksy śmietany przełamują pomarańcz to potrawa jest iście pomarańczowa.
Pomarańcze w syropie.
Składniki:
- 6 pomarańczy
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- mały kawałek świeżego imbiru
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka wody różanej lub woda z kwiatów pomarańczy
Bita śmietana:
- 250 ml śmietany 36 %
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- kilka kropel syropu spod pomarańczy
- Z dwóch pomarańczy wycisnąć sok.
- Wymieszać z przyprawami i cukrem, imbir zetrzeć na tarce o małych otworach i gotować aż powstanie syrop.
- Syrop schłodzić a następnie doprawić wodą różaną lub woda z kwiatów pomarańczy.
- Pozostałe 4 pomarańcze obrać dokładnie, nie pozostawiając białej skóry.
- Owoce pokroić na cienkie plastry i marynować w syropie przez co najmniej pół godziny pod przykryciem.
- Śmietanę ubić z cukrem i dodać odrobinę syropu z pomarańczy.
- Plastry pomarańczy ułożyć na talerzykach deserowych i udekorować kremem ze śmietany.
Polecam.
Smacznego.
5 komentarze
To musi być pyszne...
OdpowiedzUsuńAle śmietana?
Pozdrawiam
Tak Łucjo śmietana jest tu niezbędna tak mówi sztuka ajurwedyjska aby dosze były zgodne z natura :-)
UsuńRewelacja, muszę koniecznie spróbować
OdpowiedzUsuńNigdy czegoś takiego nie jadłam ale tak mi zapachniało że jutro spróbuję:)))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWszystkie przepisiki zaakceptowane ;) a teraz czekam na więcej kolorów ;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.