Pierogi są pyszne, delikatne w smaku i bardzo szybko znikają.
Składniki
Składniki na ciasto:- 2 szk. mąki
- około szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
Składniki na farsz do pierogów:
- 300 g świeżego szpinaku
- 100 g sera twarogowego chudego
- łyżeczka oleju
- średnia cebula pokrojona w małą kostkę
- przeciśnięty ząbek czosnku
- pieprz
- sól
Składniki sosu:
- 300 g kurek
- średnia cebula pokrojona w kostkę
- 100 ml śmietany kwaśnej
- łyżka masła lub oleju
Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto tak aby było elastyczne i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
W czasie gdy ciasto "odpoczywa" przygotowujemy farsz do
pierogów. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i przesmażamy cebulę z
czosnkiem, a następnie dodajemy pokrojony szpinak, całość dusimy do
momentu, gdy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość.
Do gotowego szpinaku dodajemy ser twarogowy rozdrobniony za pomocą
widelca, wyrabiamy masę doprawiając do smaku pieprzem i solą.
Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy z nich tradycyjne krążki, do których wkładamy farsz szpinakowy.Pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 min. od wypłynięcia.
Przygotowujemy sos:
Na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy delikatnie cebulę, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki i szybko przesmażamy.
Następnie podlewamy łyżką wody i dusimy ok. 10-15 min. na wolnym ogniu.
Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę.
Należy sos jeszcze raz zagotować.
Pierogi podajemy polane sosem kurkowym.
Smacznego
5 komentarze
Dorotko, super jedzenie.
OdpowiedzUsuńPierogi to moja miłość.
Nie robię ich zbyt często z wiadomych przyczyń.
W tym przypadku, niestety nie znam umiaru.
Pozdrawiam
wyglądają przepysznie i pewnie tak smakują:-) Ja coś nie mam szczęścia do pierogów,ciasto słabo wychodzi:-)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie! Szpinak i kurki...mmmmniam!
OdpowiedzUsuńPierogi z takim sosem muszą być przepyszne:)))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńale odjazd!!! idę cos zjeść bo umrę z głodu od patrzenia!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.