Jeśli ktoś zamroził grzyby to teraz będzie jak znalazł.
Gąski to bardzo pyszne grzyby a te zielone są niesamowite w smaku, chrupiące i jędrne jak prawdziwki i bardzo aromatyczne.
Mają jednak jedną wadę: rosną w piachu i w blaszkach gromadzą całe pokłady piachu, który trzeba płukać i płukać aby nie trzeszczał w zębach.
Nie mniej jednak są tego warte.
Składniki:
- 300 g gąski zielonej
- 200 ml kwaśnej śmietany 30 %
- 1 łyżeczka estragonu
- 200 g makaronu penne
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do posypania
- 1 łyżka oleju
Gąski obrać i bardzo dokładnie wypłukać piasek z blaszek.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić umyte gąski.
Dusić chwile pod przykryciem aż puszcza sok a następnie bez przykrycia dopóki sos nie odparuje.
Następnie wlewamy na patelnie śmietanę i gotujemy aż śmietana zgęstnieje.
Dodajemy sól, pieprz oraz estragon i mieszamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente.
Do gulaszu z gąskami dodajemy makaron i mieszamy.
Na talerzu dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
2 komentarze
Oj coś dla mnie. Uwielbiam zielonki. W tym roku niestety ich nie kupiłam. Nie było.
OdpowiedzUsuńA penne? przepadamy za tym makaronem.
Pozdrawiam
Bardzo lubię grzyby w każdej potrawie a ta zapowiada się pysznie:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.