Wygrałam w konkursie produkty Premium Rosa i jednym z produktów był sok żurawinowy.
Uwielbiam żurawiny pod każdą postacią więc radość była wielka.
Do czasu jak otworzyłam butelkę.
Sok okazał się koncentratem a ja spory łyk wypiłam i zjedzenie cytryny w tym przypadku do pikuś.
Bardzo aromatyczny i bardzo kwaśny i dlatego deser wyszedł znakomicie.
Spróbujcie a nie pożałujecie.
Składniki:
- 400 ml soku z żurawin
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 galaretka owoce leśne
- 1 galaretka turkusowa - Wodzisław
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 śmietan - fix
- 2 łyżki cukru
- 1 jogurt "Niebieski Migdał" - Jogo
- 1 szklanka winogrona ciemnego - małe kulki
- 1/2 szklanki jeżyn
- 1 szklanka malin
Sok z żurawiny podgrzać z 4 łyżkami cukru.
Następnie doprowadzić prawie do wrzenia i rozpuścić galaretkę owoce leśne.
Na dno formy - u mnie silikonowa - wyłożyć jeżyny i połowę malin, zalać tężejącą galaretką na bazie soku z żurawiny.
Wstawić do lodówki do stężenia.
W czasie kiedy galaretka tężeje ubić śmietanę z cukrem i śmietan-fixem na sztywno.
Galaretkę turkusową rozpuścić w 350 ml wrzącej wody ii pozostawić do wystudzenia.
Dodać do śmietany jogurt Niebieski migdał i razem delikatnie wymieszać.
Dodać zimną galaretkę turkusową i jeszcze raz wymieszać.
Gdy galaretka w formie zgęstniej e wylać na nią masę śmietanowo-migdałową i ułożyć na wierzchu formy winogrona i resztę malin lekko wciskając w masę.
Pozostawić w lodówce na ok.2 godziny do całkowitego stężenia.
Następnie deser umieszczamy na paterze do góry dnem.
Aby galaretka lekko wyszła z formy należy włożyć formę na 2-3 minuty do wrzącej wody.
Smacznego.
5 komentarze
Bardzo ciekawe składniki. Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z galaretką :}
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie. Zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńTaki kolorowy deser na jesienną chandrę :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.