niedziela, 25 listopada 2012

Ostra zupa z dyni

Zupa na słodko już była a teraz czas na coś ostrego.
Tą zupę najpierw robiła moja mama a potem skuszona smakiem sama ją ugotowałam.
Polecam bo jest pyszna.
Zupę dodaje do akcji Marty na durszlaku Tęcza Smaków 2 jako danie w kolorze pomarańczowym.
Ostra zupa z dyni.

Składniki:
  • 300 g obranej dyni
  • 2 nieduże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 nieduży por
  • 1200 ml bulionu drobiowego
  • sól morska
  • pieprz kolorowy z młynka
  • śmietana kwaśna ok. 100 ml
  • masło do smażenia
Przygotowanie zupy:
  • Dynię obrać i pokroić w kostkę.
  • Marchew obrać i również pokroić w kostkę.
  • Cebule drobno posiekać a pora kroimy w plastry.
  • Warzywa podsmażyć na maśle kilka minut.
  • Zalać bulionem i gotować do miękkości ok. 30 minut.
  • Następnie zupę zmiksować na gładką masę i zaprawić śmietaną.
  • Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
  • Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.
Smacznego.
Przepis własny.

4 komentarze

  1. Robię podobną. Zupa dyniowa jest świetna.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajny przepisik właśnie rozpołowiłam wielką dynie i zaraz wypróbuje

    dodaje do ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. SŁOŃCE PODEŚLIJ MI PROSZE ZDJECIA POTRAW ZGLOSZONYCH DO AKCJI - POTRZEBUJE DO PODSUMOWANIA A MASZ SLICZNA BLOKADE :D

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger