Polecam do kawki.
Składniki:
- 150 g miękkiej margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jaj
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jeżyn
- 1/2 szklanki malin
- 1/2 szklanki małych ciemnych winogron
Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm.
Wyłożyć ją papierem do pieczenia dociskając brzegi.
Na dnie tortownicy ułożyć owoce wedle upodobania.
Margaryne należy utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku.
Na koniec nie przerywając ucierania dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Utartą masę wylać na owoce i piec ok. 1 godziny w temperaturze 170 C.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystygnięcia w formie a następnie odpiąć obręcz, przewrócić do góry dnem i zdjąć papier z ciasta.
Po całkowitym wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
2 komentarze
Wygląda apetycznie zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńWyglada swietnie. Musi byc bardzo soczyste od tych wszystkich owocow :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.