niedziela, 18 listopada 2012

Marynowane maslaki 2

Taki nietypowy sposób na maślaki bo z anyżem, efekt wyszedł znakomity.
Są jeszcze grzyby w lasach o dziwo więc idziemy na grzyby.
                Składniki:
  •  małe egzemplarze maślaków
  • ziarnka gorczycy - 1 łyżeczka
  • anyż gwiaździsty - 1 gwiazdka
  • ziele angielskie - 3-4 ziarnka
  • pieprz w ziarenkach - 1/2 łyżeczki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • cebula - 1 cała
  • ocet w stosunku do wody 1 : 2,5 tzn. 1 szklanka octu do 2,5 szklanki wody
 Grzyby obrać, umyć i ugotować.
Wcześniej jednak należy grzyby obgotować, przelać wodą na sicie a potem gotować 8-10 minut.
Przygotować zalewę.
Wszystkie składniki zalewy, wraz z pokrojoną w plastry cebulą zagotować  a następnie włożyć do niej grzyby i gotować 3-4 minuty.
Gorące wkładać do słoików, zakręcić i gotowe.
  Smacznego.

4 komentarze

  1. Maślaczki wyglądają pięknie, ale pewnie są za kwaśne. Moja zalewa to 1 do 4, czyli 1 szklanka octu na 4 szklanki wody. Tak robię wszystkie grzyby - są pyszne.
    I jeszcze jedna uwaga - nie obgotowuję maślaków (tak jak i borowików), bo wywar z nich jest zbyt cenny jako podkład do zupy maślakowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są za kwaśne zapewniam.
      Zreszta maślaki muszą mieć zdecydowana kwaśność, my tak lubimy.

      Usuń
  2. Dobra zrobione... Za ile będą gotowe?

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger