Składniki:
- 200 g maślaków
- 4 ziemniaki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka suszu z pomidorów
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 4 łyżki bułki tartej do masy + do panierowania
- 1 jajo
- 1 cebulka
- sól
- 1 łyżka masła
Maślaki po obraniu i umyciu należy pokroić w drobną kostkę i podsmażać na maśle tak długo aż cały sos z grzybów odparuje.
Ziemniaki ugotować w mundurkach a następnie obrać i przecisnąć przez praskę.
Do wystudzonych grzybów dodać posiekany koperek i natkę oraz przeciśnięte i wystudzone ziemniaki.
Dodać jajo, pokrojoną drobno cebulkę oraz bułkę tartą a także osolić do smaku.
Wyrobić na jednolitą masę z której uformować krokiety.
Krokiety panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać z pomidorkiem bądź ogórkiem.
Smacznego.
5 komentarze
Dorotko :)
OdpowiedzUsuńFajnie że Cię znalazłam przepis świetny z pewnością zrobię ale z pieczarkami chyba może być i się nie pogniewasz ?
Podrawiam Ilona
A to ciekawe. Nigdy takich nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Fajny przepis!
OdpowiedzUsuńJa to chyba tu zaglądać nie mogę:))))powinnam z różnych powodów trzymać dietę,a tu znów same pyszności:))))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPyszności! Zabieram przepis :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.