sobota, 17 listopada 2012

Krokiety grzybowo-ziemniaczane

Do krokietów użyjcie grzybów jakie Wam pasu...ja akurat miałam mrożone maślaki ze zbiorów październikowych ale równie dobrze można użyć suszonych tylko je dobrze ugotować.



   
           Składniki:
  • 200 g maślaków
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka suszu z pomidorów 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 4 łyżki bułki tartej do masy + do panierowania
  • 1 jajo 
  • 1 cebulka
  • sól
  • 1 łyżka masła

  Maślaki po obraniu i umyciu należy pokroić w drobną kostkę i podsmażać na maśle tak długo aż cały sos z grzybów odparuje.
Ziemniaki ugotować w mundurkach a następnie obrać i przecisnąć przez praskę.
Do wystudzonych grzybów dodać posiekany koperek i natkę oraz przeciśnięte i wystudzone ziemniaki.
Dodać jajo, pokrojoną drobno cebulkę oraz bułkę tartą a także osolić do smaku.
Wyrobić na jednolitą masę z której uformować krokiety.
Krokiety panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
 Podawać z pomidorkiem bądź ogórkiem.
 Smacznego.

5 komentarze

  1. Dorotko :)
    Fajnie że Cię znalazłam przepis świetny z pewnością zrobię ale z pieczarkami chyba może być i się nie pogniewasz ?
    Podrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  2. A to ciekawe. Nigdy takich nie robiłam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to chyba tu zaglądać nie mogę:))))powinnam z różnych powodów trzymać dietę,a tu znów same pyszności:))))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Zabieram przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger