Polecam kotleciki bo smaczne i zdrowe i szybko się je robi nie licząc oczywiście czasu gotowania kaszy, który znajdziecie TUTAJ.
Sposób wypróbowany więc polecam gorąco.
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak kujawski
- 2 jaja
- 6 łyżek bułki tartej
- 300 g mielonego mięsa indyczego
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 1/2 niedużej cukinii
- 3 łyżki startego sera żółtego
- sól
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej
- 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
Kasze pęczak kujawski ugotować według przepisu
Cukinie pokroić w drobną kostkę.
Ostudzoną kaszę, a także cukinię, mięso mielone z indyka, przyprawy, bułkę tartą oraz ser żółty starty wkładamy do miski i wbijamy jaja.
Wyrabiamy na jednolitą masę doprawiając solą do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżka nabieramy masę na kotlety i wkładamy na patelnię.
Aby masa nie kleiła się do łyżki należy łyżkę maczać w bułce tartej.
Smażyć na rumiano z każdej strony.
Podawać z ulubioną surówką bądź z ogórkami konserwowymi.
Smacznego.
2 komentarze
Fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńJaki fajny, smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.