wtorek, 27 listopada 2012

Korzenne ciasto ze śliwkami

To ciasto jest tak puszyste i tak korzenne że pachnie świętami i Nowym Rokiem.
Zachęcam do upieczenia.

                  Składniki:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 jaja
  • 1/4 szklanki mleka
  • 600 g węgierek lub innych śliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 galaretka o smaku czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysta masę.
Dodawać po 1 jaju ciągle ucierając.
Dodawać po łyżce mąki wymieszanej z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. 
Na koniec dodać letnie mleko.
Ze śliwek usunąć pestki.
Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzącej wody i zostawić do przestygnięcia.
 Ciasto wylać do tortownicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą.
Na wierzchu ciasta poukładać połówki śliwek skórką do dołu.
Lekko powciskać śliwki.
Piec 45 minut w temperaturze 180 C.
Po całkowitym wystygnięciu ciasta należy na wierzch wylać tężejącą galaretkę i wstawić do całkowitego stężenia do lodówki.
 Smacznego.

7 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger