Pyszna , pulchniutka, aromatyczna, bajkowa.
Zapraszam do zrobienia.
- 100 g margaryny
- 250 g cukru pudru
- 3 jaja
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki miodu
- 400 g śmietany 30 %
- 1 kostka margaryny Kasia
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki kakao
- posiekane orzechy włoskie lub
- posiekane orzechy laskowe lub
- posiekane migdały lub
- wiórki kokosowe kolorowe albo
- wszystkiego po trochu
Do zrobienia ciasta najlepiej nadaje się makutra i pałka.
Niestety ja makutrę potłukłam i robiłam ciasto mikserem ale jest dość pracochłonne.
Margarynę należy utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać do masy po jednym jajku.
Dobrze wymieszać.
Następnie po łyżce bardzo powoli wmiksować 450 g mąki.
Wydaje się to na początku niemożliwe no bo jak do 350 g masy półpłynnej dodać prawie pół kilo mąki?
Jest to możliwe zapewniam Was.
Na końcu do masy dodać płynny miód.
Dobrze wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach min.23 x 38 cm - może być większa.
Piec ciasto 20 minut w temperaturze 180 C.
Po ostudzeniu pokroić w kostkę 2,5 x 2,5.
Robimy teraz polewę.
Margarynę rozpuścić zcukrem i chwilę gotować.
Dodać śmietanę i kakao.
Gotować ok. 10 minut i przestudzić.
Każdą kostkę ciasta nadziewać na szpatułkę od szaszłyka lub widelec i umoczyć w polewie.
Chwilę potrzymać nad garnkiem aby ociekła i maczać w ulubionych składnikach i układać na tacach do wystudzenia.
Potem schłodzić w lodówce.
Może i troche zabawy z ta kostką jest ale warto.
Smak kostki wynagrodzi wszystko.
Smacznego.
5 komentarze
Może kiedyś spróbuję, wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńA ja tym razem będę się chwalić że takie właśnie kokosanki robiłam ostatnio:)))))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis od dawna. I potwierdzam, że kostka jest pyszniutka.
OdpowiedzUsuńna pewno kiedyś zrobię :) wygląda pysznie a zabawy przy pieczeniu się nie boję ;)
OdpowiedzUsuńtyle tej kostki na obrazkach, że chętnie bym skradła kilka kawałków
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.