Do upieczenia tego ciasta potrzebne będą brzoskwinie albo z puszki albo z kompotu a w sezonie mogą być świeże.
Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany 18 % kwaśnej
- aromat pomarańczowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka brzoskwiń
- cukier puder do posypania
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na biały puch.
Białka ubić na sztywną pianę.
Potem dodawać na zmianę olej, przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz śmietanę.
Na koniec dodać aromat pomarańczowy ciągle mieszając.
Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć obie masy.
Tortownicę - 26 cm średnicy - wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.
Brzoskwinie osączyć z syropu.
Brzoskwinie pokroić w grubą kostkę i posypać nimi cisato lekko ugniatając.
Piec 45-50 minut w temperaturze 175 C.
Jeszcze gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
8 komentarze
Ale Ci wyszło takie fajne wysokie i puchate:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda..
OdpowiedzUsuńTwoje sałatki i inne dania są pyszne,ale ja jestem okropny łakomczuch(co niestety widać)na wszelkiego rodzaju ciasta:)))pysznie się zapowiada:))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyrosło! :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńmuszę poszukać w piwnicy brzoskwiń w kompocie:-))
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńWygląda tak puszyście i leciutko :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.