Składniki: ( podane bez ilości bo zależy to od Waszych żołądków ):
- ziemniaki - duże i równe
- cebula
- czosnek
- żółty ser
- majonez - tylko do połączenia składników
- śmietana - kwaśna 18 %
- ulubione zioła - dałam bazylię
- sezam
- sól
- pieprz
Podobno w Bułgarii takie ziemniaki sprzedają w każdej budce za rogiem.
Są pyszne, spróbujcie sami.
Przepis podaje zgodnie z przepisem w kalendarzu:
Weź duże ziemniaki i ugotuj je w mundurkach. Przestudź.
Przetnij na pół i wydrąż tworząc owalne foremki.
Trzeba to robić delikatnie, bo ziemniaka łatwo uszkodzić.
Ja robiłam to kulką do lodów.
Na patelni przesmaż cebulę z czosnkiem.
Miąższ z ziemniaków, zostały po wydrążeniu, ugnieć widelcem.
Dodaj do cebuli.
Przypraw wszystko solą, pieprzem i ziołami.
Smaż chwilę mieszając, aż uzyskasz jednolitą masę.
Dodaj 1 łyżkę majonezu i śmietany i wymieszaj jeszcze raz.
Wypełnij nią wydrążone kartofle.
Posyp startym serem i sezamem.
Zapiecz aż do zrumienienia wierzchu.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.