Blok jest rewelacyjny i choć pierwszy raz zrobiłam biały a nie kakaowy to żałuję że tak późno.
Spróbujcie bo robi się szybko a jest rewelacyjny w smaku.
Biały blok czekoladowy.
- 150 g masła
- 125 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 g mleka w proszku
- 150 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynków
- 100 g płatków kukurydzianych
- 50 g posiekanej białej czekolady
Przygotowanie bloku:
- Rozpuścić masło w garnku, dodać wodę i cukier i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Dodać cukier waniliowy i wymieszać.
- Orzechy wymieszać z rodzynkami.
- Mleko w proszku przesiać przez sito aby nie było żadnych grudek.
- Do mleka wlać zawartość rondelka z masą cukrową i sok z cytryny i mikserem wyrobić na gładką masę.
- Do masy dodać orzechy, czekoladę i płatki kukurydziane i wymieszać łyżką składniki.
- Przełożyć masę do foremki keksowej o wymiarach 12 x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia aby łatwo było wyjąć blok z formy i ugnieść dłonią tak aby masa równo się rozprowadziła.
- Blok wstawić do lodówki na min. 12 godzin.
- Po tym czasie należy wyjąć z formy i kroić ostrym nożem .
10 komentarze
To faktycznie szybki i dość tani przepis:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńteż robię blok kakaowy, ale białego jeszcze nigdy. Koniecznie muszę to zmienić bo wygląda rewelacyjnie :) aż mi ślinka cieknie :P
OdpowiedzUsuńja na facebooku mam ślinotok gdy oglądam Twoje focie z tymi smakołykami. Oj jak dawno nie robiłam tej słodkości!!!! dzięki za przypomnienie.
OdpowiedzUsuńbędę robić niedługo po raz pierwszy klasyczny, a ten fajny też
OdpowiedzUsuńŁadnie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję Patryku, pozdrawiam.
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam inne przepisy z bloga Patryku.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.