niedziela, 4 listopada 2012

Agrestowy dżem z cukinii.

Tak tak z cukinii.
W zależności od tego jaką galaretkę dodamy taki dżem będziemy mieli.
Taki dżem możemy zrobić sobie szybciutko na poranne tosty albo do chałki.
Pomysł na dżem jest od Anety która dodała propozycję do konkursu z "Przysmakami Eterno".
  
                         Składniki:
  • 1,25 kg obranej cukinii
  • 250 g cukru
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Rozgotować ją następnie pod przykryciem uważając aby się nie przypaliła.
Dodać do cukinii cukier i galaretkę  w proszku i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Gotować 30 minut a następnie dodać kwasek cytrynowy.
Wymieszać i konfitura gotowa.
Można włożyć do słoika i pasteryzować ok.10 minut a można tak jak w moim przypadku zjeść od razu.
Następnym razem zrobię sobie poziomkowy dżemik.
Smacznego.

6 komentarze

  1. Agrest uu nie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też w tym roku pierwszy raz robiłam taki dżem:))dałam galaretkę cytrynową:)))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowity kolor i pomysł.Ale mnie zaskoczyłaś!Jestem bardzo ciekawa smaku..

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za komentarz.Nie odpowiednia? A czym moja droga olejowałaś i jak często?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię ale troszkę inaczej 3 kg cukini starkowanej jak na bliny i na druszlaku odsączamy delikatnie nadmiar soku, 3 łyżeczki kwasku cytrynowego i 1 kg cukru dodać kwasek i cukier i zostawić na ok 12 godzin później około 1.5 godziny w garnku na wolnym ogniu następnie dodać 4 galaretki agrestowej i po 15 minutach do słoików już nie potrzeba pasteryzowane

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger