piątek, 19 października 2012

Zupa ziemniaczana z panienkami i gołąbkiem

No to czas na kolejną potrawę grzybową bo sezon w pełni.
Dziś przedstawię Wam zupę która przygotowałam na konkurs.
Wyszła znakomicie a moje ulubione panienki - muchomor rdzawobrązowy oraz siwki - gołąbek zielony smakowały w zupie wybornie.
Zupa ziemniaczana z panienkami i gołąbkami.

Składniki:
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 bulwy selera
  • biała część pora
  • 100 g grzybów - gołąbków zielonych i muchomorów rdzawobrązowych
  • 50 ml śmietany słodkiej 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1500 ml bulionu drobiowego
  • 1 kostka rosołowa grzybowa bez konserwantów
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Pora pokroić w plastry. 
  • Zagotować bulion z kostką grzybową i włożyć do niego warzywa.
  • Gotować 10 minut.
  • Grzyby obrać - wybieram same kapelusze - opłukać i obtoczyć w mące a następnie usmażyć na łyżce oleju z obu stron na rumiano.
  • Dodać do zupy i gotować 5 minut.
  • Dodać do zupy śmietanę oraz doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze

  1. serio fotografia to konik? moze i, tylko szkoda ze zdjecia nie za ladne..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak milo że za fasadą Anonima wyrażasz swoje opinie, Brawo!
      Fotografia to mój Konik !

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger