Składniki:
- 225 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 350 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jaja
- 60 ml oleju rzepakowego
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 200 g pokrojonej w kostkę fety
Szpinak ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i posiekać.
Fetę kroimy w kostkę.
Do jednej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
Do drugiej miski wlać jogurt, olej oraz wbić jaja i dobrze wymieszać.
Wlewamy zawartość miski z płynnymi składnikami do miski z sypkimi i mieszamy tylko do połączenia składników.
Dodać ser i szpinak i lekko wymieszać .
Nakładać do foremek do foremek na muffinki wysmarowanych tłuszczem.
Pieczemy w temperaturze 180 C przez 25 minut.
Pyszne powitanie jesieni warzywami w kolorze wiosny.
Smacznego.
4 komentarze
Witam, wyszły przepiękne. Mam tylko nadzieję, że smakowały :)
OdpowiedzUsuńNigdy o czymś takim nie słyszałam,trzeba wypróbować:))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpodobają mi się!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :) Bardzo smakowicie. Ja też piekę na oleju rzepakowym, polecam wypróbować zrobienie domowych smakowych olejów na jego bazie - super są. Te z oliwy z oliwek są tak charakterystycznie gorzkie, a że rzepakowy nie ma swojego smaku to ładnie "czerpie" smak ze wszystkiego co się do niego wrzuci :) Do tych muffinków chyba wypróbowałabym taki czosnkowy :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.