Pysznie, szybko ismacznie.
Przepis bierze udział w "Jesiennym konkursie z szarlotką".
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g margaryny
- 100 g cukru
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- cukier waniliowy
- 500 g jabłek
- kilka kropli zapachu pomarańczowego
- 3 białka
- 80 g cukru
- orzechy-kilka łyżek do wyboru
- 1/2 szklanki malin
Przepis na tortownicę 26 cm.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wylepić dno i boki tortownicy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, skropić zapachem pomarańczowym.
Jabłka wyłożyć na ciasto a na nie rozłożyć maliny,rozsypać orzechy i wstawić do piekarnika na ostry ogień i piec 15-20 minut aż jabłka zaczną się rumienić.
Z białek ubić sztywną pianę i stopniowo dodać do niej 80 g cukru, ciągle ubijając aż piana zrobi się szklista.
Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie pianę i znowu włożyć do piekarnika, aby pianka się zrumieniła.
Smacznego.
8 komentarze
Wygląda smakowicie..
OdpowiedzUsuńNie no! Wprowadzam się do Ciebie.
OdpowiedzUsuńCud szarlotka ♥
Kuszące!
OdpowiedzUsuńNiezłe ciacho. Życzę powodzrsie.
OdpowiedzUsuńJabłuszka na cieście przykryte są smakowitą pierzynką, może kołderką.
OdpowiedzUsuńOch, mam już ochotę na szarlotkę.
Tak dawno nie jedliśmy nic pysznego...
Pozdrawiam
Czy do kruchego ciasta nie dodajesz żółtek? Jakiej śmietany trzeba użyć?
OdpowiedzUsuńCzy do kruchego ciasta nie dodajesz żółtek? Jakiej śmietany trzeba użyć? Chciałabym przyrządzić to ciasto na imieniny :)
OdpowiedzUsuńNie ma tutaj żółtek a śmietana jest kwaśna.
UsuńBedzie wtedy kruche i pyszne.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.