środa, 10 października 2012

Susz z kani

Lasy w tym roku obrodziły w kanie - sowę czyli czubajkę kanię.
Zwykłych schabowych z kani można mieć już dość więc tą porcję ususzyłam.
Potem dodam do sosów i zup aby wzbogacić ich smak i aromat.


              Składniki:
  • kapelusze kani
  • suszarka do grzybów
  • moździerz
Kapelusze kani oczyścić i ułożyć w suszarce do grzybów.
Suszyć tak długo aby kapelusze kruszyły się w dłoniach.
Wtedy przekładamy do moździerza i tłuczemy na proszek.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku aby  proszek nie wciągał wilgoci  z powietrza.
Doskonale się nadaje do sosów i zup - sposób sprawdzony od lat.
Smacznego. 
Pomysł własny.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger