piątek, 12 października 2012

Smażone kanie w mące z papryką

Czy ktoś pamięta jeszcze  ze czekam na przepisy na "Jesienna sałatkę" w ramach konkursu?- zapraszam serdecznie.
Następny pomysł na wykorzystanie kapeluszy czubajki kani vel sowy.


                                   Składniki:
  • 6 kapeluszy kani
  • 2 papryki - żółta i czerwona
  • 1 jajo
  • 50 ml mleka
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Kapelusze kani oczyścić, posolić i popieprzyć a następnie panierować w jaju wymieszanym z mlekiem i w mące.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Zdjąć kanie z patelni a włożyć na nią paski papryki i smażyć ok. 8-10 minut.
Włożyć ponownie na patelnię kapelusze usmażonej kani i dusić razem jakieś 10 minut.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawac z chlebkiem lub ziemniakami.
Smacznego.

8 komentarze

  1. ...mmmmm pycha! tego mi było trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę męża wygonić do lasu na kanie..
    Ja pamiętam o konkursie..zrobiłam już sałatkę, ale jeszcze Tobie nie wysłałam..

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie przyrządzałam tych grzybów a widzę że warto:)))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Dorotko!
    Oj narobiłaś mi smaku tymi kaniami. Jadłam jedynie smażone w bułce tartej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedy ja jadłam kanie...dawno temu...aż mi ślinka cieknie teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.mam ze sto kanii co z nimi zrobić???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw się przedstawić a potem podać maila to może coś podeślę:-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger