Konkurs ma tytuł "Jesienna sałatka".
Serniki to mój "konik" i jak tylko kupię twaróg bądź go sama zrobię to zaraz wśród pomysłów do zrobienia jawi się jakiś sernik.
Wiedeński, puszysty i bardzo smakowity, spróbujcie sami bo warto.
Sernik wiedeński z polewą czekoladową.
Składniki:
- 1000 g chudego twarogu
- 8 czubatych łyżek cukru trzcinowego
- 6 płaskich łyżek masła
- 4 jaja
- 6 łyżek kaszy manny
- 4 łyżki mleka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 cytryny
- szczypta soli
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- polewa czekoladowa może być gotowa
- orzeszki ziemne - siekane do posypania
Przygotowanie sernika:
- Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
- Dodawać po jednym żółtku i razem ucierać.
- Cytryny otrzeć ze skórki i wycisnąć sok z 1 cytryny.
- Twaróg zemleć przez maszynkę i dodać do niego mleko, kaszę mannę, sok oraz otartą skórkę z cytryny.
- Ubić na sztywno białka i wyłożyć na masę twarogową.
- Bardzo delikatnie wymieszać.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
- Wyłożyć przygotowaną masę do formy, wyrównać powierzchnię.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 45 minut.
- Jeśli nie chcemy aby wierzch sernika za bardzo się zrumienił należy po 30 minutach przykryć ciasto pergaminem.
- Upieczony sernik pozostawić na ok. 10 minut w formie.
- Wyjąć sernik z tortownicy i polać polewa czekoladową oraz posypać orzeszkami.
Przepis rodzinny.
4 komentarze
Oj, jak ja dawno nie jadłam sernika po wiedeńsku :) narobiłaś mi ochoty na niego ;))
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie robiłam sernika..a Twój wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie...
serniki uwielbiam!
Bardzo fajny przepis, wygląda wspaniale aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.