Ten fioletowy kalafior zauroczył mnie i od razu miałam w głowie co z nim zrobię.
Sałatka z fioletowym kalafiorem w sosie czosnkowym
Składniki:
- 1/2 kalafiora - u mnie fioletowy
- 3 pomidory
- 3 jaja
- 300 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- 3 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Kalafiora podzielić na różyczki a następnie przelać wrzątkiem na sicie, zostawić do ostygnięcia i polać sokiem z cytryny aby odzyskał swoją piękna barwę.
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kawałki.
Pomidory sparzyć, usunąć skórkę a następnie pokroić w dużą kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z majonezem i jogurtem.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kalafiora, jaja i pomidora lekko przemieszać i polać sosem.
Odstawić na 5 minut aby sos wszędzie dotarł.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.