wtorek, 23 października 2012

Powidła śliwkowe - szybka wersja

Po tych kilku postach na "ostro" może coś na osłodę?
Powidła śliwkowe - robicie?
Ja uwielbiam i robię jak tylko śliwki węgierki pojawiają się na straganach.
Powidła śliwkowe.



Składniki:
  • 1000 g śliwek - najlepiej węgierek
  • 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie śliwek:
  • Śliwki umyć i usunąć pestki.
  • Przełożyć do garnka i rozgotować pod przykryciem - uwaga mogą się przypalać dlatego często mieszać.
  • Następnie dodać cukier i razem gotować aż powidła będą gęste - dość szybko to nastąpi.
  • Przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut.
Smacznego.
Przepis z babci zeszytu.

3 komentarze

  1. O tej porze węgierki są najsłodsze.
    W tym roku nie robię powideł. Mam jeszcze z tamtego roku.
    Dorotko, poleciłaś mi Twoje jesienne zdjęcia.
    Nie jestem na Facebook'u. Mam bardzo mało czasu by i tam wpadać.
    Bardzo dziękuję.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Powidło to mój jesienny rytuał:)))smarze z wielką przyjemnością na mojej kuchni węglowej i napawam się zapachem który ogarnia cały dom:)))przyznaje że do żadnej innej konfitury nie podchodzę z takim entuzjazmem:))))))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Powidła śliwkowe to prawdziwy przysmak, fantastycznie jest otworzyć słoiczek z powidłami zimową porą. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger