Potrawa pochodzi z Libanu.
Składniki:
- 250 g ziemniaków
- 250 g cukinii
- 250 g ogórków zielonych
- 3 pomidory
- 400 g mielonego mięsa
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- gałka muszkatołowa
- rozgnieciony goździk
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- 800 ml wywaru mięsnego
- tłuszcz do formy
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Cukinię, cebulę, ogórki obieramy i kroimy w plastry.
Pomidory kroimy na małe kawałki.
Mięso oprószamy mąką i smażymy na oleju.
Doprawiamy gałką, goździkiem, solą oraz pieprzem i papryką.
Warzywa warstwami wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Przykrywamy warzywa przesmażonym mięsem.
Zalewamy wywarem mięsnym.
Zapiekamy ok. 50 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.