wtorek, 9 października 2012

Masbahet el darvish

Przepis znalazłam w numerze Przyślij Przepis i jest to pomysł Lidii Tyborowskiej.
Potrawa pochodzi z Libanu.

  
                      Składniki:
  • 250 g ziemniaków
  • 250 g cukinii
  • 250 g ogórków zielonych
  • 3 pomidory
  • 400 g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • gałka muszkatołowa
  • rozgnieciony goździk
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • 800 ml wywaru mięsnego
  • tłuszcz do formy

 Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Cukinię, cebulę, ogórki obieramy i kroimy w plastry.
Pomidory kroimy na małe kawałki.
Mięso oprószamy mąką i smażymy na oleju.
Doprawiamy gałką, goździkiem, solą oraz pieprzem i papryką.
Warzywa warstwami wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Przykrywamy warzywa przesmażonym mięsem.
Zalewamy wywarem mięsnym.
Zapiekamy ok. 50 minut w temperaturze 180 C.
 Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger