Okazało się że konserwuję paprykę octem poprzez marynowanie.
Poczytajcie w Wikipedii a teraz zajmę się marynowaniem papryki bo jeszcze na straganach niedroga.
Składniki:
- 1 kg papryki - kolor jaki lubicie
- kilkanaście ziarnek ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- 2 i 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 100 g cukru
- 10 g soli
Paprykę oczyścić i układać w słojach wedle uznania.
Wodę wymieszać z octem, cukrem, solą i przyprawami i całość zagotować.
Gorącą zalewą zalać paprykę ułożoną w słoikach.
Słoiki zamknąć ale nie do końca i wstawić do pasteryzacji.
Pasteryzować ok. 25 minut w temp. 90 C.
Następnie słoiki szczelnie zamknąć.
Smacznego.
6 komentarze
Oj, już nie myślę o robieniu zapraw.
OdpowiedzUsuńZostała mi jeszcze do zrobienia dynia z jabłkami i marynowana.
Część już zrobiłam. Aha i jeszcze kiszenie kapusty.
To jedna porcja 10 kg.
Pozdrawiam
Mam ochotę na taką marynowaną paprykę. Jeszcze nigdy tego nie robiłam ale jak mówisz papryka jest jeszcze dość tania.
OdpowiedzUsuńA ile to jest 10g soli? I czy 90 stopni oznacza malutki gaz?
OdpowiedzUsuń10 g to będzie płaska łyżka stołowa a 90 stopni oznacza że nie dopuszczasz do wrzenia tylko niech tak na małym ogniu sobie pyrka woda:-)
UsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńFajne przepisy, wykorzystam-
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie (mam dwa blogi)
pa pa
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.