Są takie pyszne że nie sposób ich nie zerwać.
Dań z opieniek wymyśliłam już tyle że znowu Was pomęczę grzybowo.
Na początek Makaron z sosem z opieniek.
Składniki:
- 200 g makaronu świderki
- 300 g kapeluszy opieniek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól /1 łyżeczka vegety
- pieprz
- 2 łyżki śmietany słodkiej
- 2 łyżki posiekanej bazylii czerwonej i cytrynowej
- 6 suszonych pomidorów
Grzyby oczyścić i umyć na sicie.
Pokroić paski.
Rozpuścić masło i olej na patelni i wrzucić grzyby.
Posolić albo oprószyć vegetą i pod przykryciem dusić 10-15 minut.
Dodać śmietanę oraz zioła i gotować aż sos zgęstnieje 3-5 minut.
Pomidory pokroić w paski i dodać do sosu.
Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie , odcedzić i włożyć na patelnię.
Wymieszać i podawać.
Smacznego.
4 komentarze
Czytałam mężowi Twój wpis..a dokładniej o wysypie grzybów..u nas w tym roku jakoś brak grzybow..a mój mąż grzybiarz -zawiedziony..
OdpowiedzUsuńSłyszałam, że opieńki są przepyszne.
OdpowiedzUsuńJa jeszcze ich nie jadłam...
Może dlatego, że w moim domu jadało się tylko: podgrzybki, kozaki, prawdziwki, maślaki, kanie, rydze, kurki i zielonki( bure).
Pozdrawiam
Witam -wpadłam na przepisy z opieniek .Flaczki robiłam juz ale innych nie znałam Pozdrawiam:)Joanna
OdpowiedzUsuńCieszę się że do mnie trafiłaś, korzystaj z przepisów ile sie da :-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.