środa, 24 października 2012

Makaron z sosem z opieniek.

Tak dużego wysypu opieniek dawno już nie widziałam.
Są takie pyszne że nie sposób ich nie zerwać.
Dań z opieniek wymyśliłam już tyle że znowu Was pomęczę grzybowo.
Na początek  Makaron z sosem z opieniek.


                    Składniki:
  • 200 g makaronu świderki
  • 300 g kapeluszy opieniek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól /1 łyżeczka vegety
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany słodkiej
  • 2 łyżki posiekanej bazylii czerwonej i cytrynowej
  • 6 suszonych pomidorów

Grzyby oczyścić i umyć na sicie.
Pokroić  paski.
Rozpuścić masło i olej na patelni i wrzucić grzyby.
Posolić albo oprószyć vegetą i pod przykryciem dusić 10-15 minut.
Dodać śmietanę oraz zioła i gotować aż sos zgęstnieje 3-5 minut.
Pomidory pokroić w paski i dodać do sosu.
Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie , odcedzić i włożyć na patelnię.
Wymieszać i podawać.
  
Smacznego.   

4 komentarze

  1. Czytałam mężowi Twój wpis..a dokładniej o wysypie grzybów..u nas w tym roku jakoś brak grzybow..a mój mąż grzybiarz -zawiedziony..

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam, że opieńki są przepyszne.
    Ja jeszcze ich nie jadłam...
    Może dlatego, że w moim domu jadało się tylko: podgrzybki, kozaki, prawdziwki, maślaki, kanie, rydze, kurki i zielonki( bure).
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam -wpadłam na przepisy z opieniek .Flaczki robiłam juz ale innych nie znałam Pozdrawiam:)Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że do mnie trafiłaś, korzystaj z przepisów ile sie da :-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger