A teraz zapraszam na kulki ryżowo - szpinakowe które wymyśliłam sobie jak miałam duuuuużo szpinaku do przerobienia.
Część zamroziłam w całości i o dziwo nie zwiędły podczas rozmrażania.
Muszę częściej mrozić szpinak.
Składniki:
- 500 g świeżego szpinaku
- 1 woreczek ryżu brązowego
- 1 szklanka sypkiego białego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- 1 jajo
- 100 g sera błękitny Lazur
- 100 g sera koziego Pecorino Romano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- bułka tarta
Ryż w woreczku ugotować według przepisu na opakowaniu.
Ryż biały ugotować na sypko.
Szpinak umyć i osuszyć a następnie posiekać.
Na patelni rozgrzać tłuszcze i smażyć na nich czosnek drobno posiekany a następnie wrzucić szpinak i dusić aż liście zmiękną.
Doprawić solą i pieprzem.
Do ugotowanego ryżu dodać przestudzony szpinak oraz pokrojony w kostkę ser a także starty na tarce ser kozi.
Dodać jajo i przyprawy i dobrze wymieszać.
Z wyrobionej masy formować kulki rękoma maczanymi w bułce tartej aby się nie kleiły.
Obtoczyć kulki w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju aby były rumiane ze wszystkich stron.
Podałam z ogórkami konserwowymi oraz żółtymi pomidorami.
Wyszły pyszne i polecam serdecznie.
Smacznego.
3 komentarze
Ależ one muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentują. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobry pomysł na przerobienie szpinaku:)))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.