wtorek, 16 października 2012

Kopiec warzywny

     Z mąki, masła, żółtek oraz soli zagnieść szybko ciasto i schłodzić 30 minut w lodówce.
    Różyczki kalafiora i brukselkę obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut.
    Cukinię pokroić w pół plasterki a czosnek siekamy.
    Jaja mieszamy z parmezanem i oliwą.
    Dodać obrobione warzywa, dodać sól, pieprz i wymieszać.
    Ciasto rozwałkować na dwa placki - większy i mniejszy - większym wylepiamy dno naczynia do zapiekania lub tortownicy.
    Na dnie układamy warstwę liści szpinaku.
    Ułożyć  na szpinaku 1/2 porcji warzyw a na nie ostrożnie wybijamy 4 małe jaja.
    Na jajach ułożyć resztę liści szpinaku i resztę warzyw oraz  przykrywamy mniejszym krążkiem ciasta.
    Zlepić brzegi i posmarować wierzch oliwą.
    piec 40 minut w temperaturze 200 C.
     Smacznego.

    2 komentarze

    Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
    Anonimie-podaj swoje imię.
    Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
    Dziękuję i zapraszam ponownie.

    Łączna liczba wyświetleń

    Obserwatorzy Blogger