Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 4 cebule
- 3 duże gruszki
- 2 papryczki chilli
- 100 g cukru
- 1/2 filiżanki octu
- sól
- 3 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziarnek ziela angielskiego
- 4-5 goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki, tak samo cebulę.
Gruszki obrać ze skórki i wydrążyć pestki i włożyć do pomidorów.
Przykryć garnek i rozgotować pomidory.
Gotować aż będą bardzo miękkie aby dały się zmiksować.
Wtedy właśnie należy je zmiksować razem ze skórką.
Do zmiksowanej papki pomidorowej dodać papryczki chilli, a także cynamon i sól do smaku.
Przyprawy które mogą się zgubić w pulpie zawiązuję w gazę i wrzucam do masy.
Dodaję cukier i gotuję do momentu jak masa zmniejszy swoją objętość o połowę.
Wtedy dodajemy ocet i zagotowujemy.
Wyjmujemy przyprawy.
Gorący keczup wlewamy do wyparzonych słoiczków , zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Smacznego.
2 komentarze
Witam przepraszam ze tutaj, ale przygotowuję badanie na temat zakupu produktów spożywczych i roli reklamy oraz internetu w tej kwestii. Moja prośba: poświęćcie 3-4 minuty i wypełnijcie ankietę z zamkniętymi pytaniami: http://moje-ankiety.pl/respond-31422.html
OdpowiedzUsuńProwadzisz badanie i nie stać Cię na to aby się przedstawić.?
UsuńNie lubię takich sytuacji:-(
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.