czwartek, 11 października 2012

Keczup z gruszką

Keczup robię co roku, tym razem pokombinowałam z gruszką i wyszedł znakomity.

                                  Składniki:
  • 3 kg pomidorów
  • 4 cebule
  • 3 duże gruszki
  • 2 papryczki chilli
                                  Przyprawy:
  • 100 g cukru
  • 1/2 filiżanki octu
  • sól
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziarnek ziela angielskiego
  • 4-5 goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki, tak samo cebulę.
Gruszki obrać ze skórki i wydrążyć pestki i włożyć do pomidorów.
Przykryć garnek i rozgotować pomidory.
Gotować aż będą bardzo miękkie aby dały się zmiksować.
Wtedy właśnie należy je zmiksować razem ze skórką.
Do zmiksowanej papki pomidorowej dodać papryczki chilli, a także cynamon i sól do smaku.
Przyprawy które mogą się zgubić w pulpie zawiązuję w gazę i wrzucam do masy.
Dodaję cukier i gotuję do momentu jak masa zmniejszy swoją objętość o połowę.
Wtedy dodajemy ocet i zagotowujemy.
Wyjmujemy przyprawy.
Gorący keczup wlewamy do wyparzonych słoiczków , zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Smacznego.

2 komentarze

  1. Witam przepraszam ze tutaj, ale przygotowuję badanie na temat zakupu produktów spożywczych i roli reklamy oraz internetu w tej kwestii. Moja prośba: poświęćcie 3-4 minuty i wypełnijcie ankietę z zamkniętymi pytaniami: http://moje-ankiety.pl/respond-31422.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prowadzisz badanie i nie stać Cię na to aby się przedstawić.?
      Nie lubię takich sytuacji:-(

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger