piątek, 19 października 2012

Kanie w słodkiej octowej zalewie

Znowu grzybowo, aromatycznie i pachnie lasem....czujecie?
Jakby można było zapach przesyłać przez internet....mmmm....może niedługo.
Takie kanie warto zrobić gdyż są przepyszną zakąską, przekąską, przystawką.

Składniki:
  • kapelusze kani
  • mąka
  • olej
  • jajo
  • mleko
  • cebula 
Na zalewę:
  • 4 części wody
  • 1 część octu
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka goździków
  • kilka ziarnek ziela angielskiego
  • liść laurowy

Przygotowanie kani:
  • Kanie oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki aby zmieściły się w słoiku.
  • Jajo roztrzepać z mlekiem i zanurzyć w nim kapelusze a następnie panierować w mące i usmażyć na oleju na rumiano z obu stron.
  • Cebulę pokroić w półplasterki.
  • Składniki zalewy zagotować.
  • W słoikach układać kanie na przemian z cebulą i zalać je gorącą zalewą.
  • Zakręcić słój, nie trzeba pasteryzować.
  • Kanie dobre są do jedzenia po dwóch dniach jak wchłoną zalewę.
Smacznego.
Ten przepis także bierze udział w konkursie.

5 komentarze

  1. nareszcie jakiś sensowny sposób na zagospodarowanie kani. gratulacje, jutro próba.

    OdpowiedzUsuń
  2. gratulacje, nareszcie jakiś sensowny pomysł na nadmiar kani.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo można przechowywać takie sloiki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długo, w zimnej piwnicy lub w lodówce kilka miesięcy. Wiem z doświadczenia że tyle nie wytrzymają bo je zjecie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger