sobota, 13 października 2012

Jajecznica z koźlarków na rukoli

Wszystkim chętnym przypominam że konkurs "Jesienna sałatka" trwa jeszcze tydzień.
A teraz  zapraszam na kolejny grzybowy post.
Jajecznica wyszła pyszna i nie myślałam nawet że tak dobrze skomponuje się z rukolą.
Lekko orzechowy smak rukoli nadał jajecznicy bardzo charakterystyczny smak, pycha.

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 duże kapelusze koźlarków
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g rukoli
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 jaj
  • sól
  • pieprz
 Koźlarki umyć i osuszyć.
Pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło i  oliwę i usmażyć na niej grzyby.
Dodać pokrojona w kostkę oliwę i posiekany czosnek i smażyć aby cebulka była szklista.
Wbić do grzybów jaja i smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości jaj.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Umytą rukolę ułożyć na talerzu a na niej ułożyć jajecznicę.
Smacznego.

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger