Jabłecznik i placek dyniowy to domena jesieni, przynajmniej dla mnie.
Jabłecznik jest kruchutki i bardzo aromatyczny.
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 250 g masła
- 3 jaja
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 100 g cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- 30 g zmielonych migdałów
- 100 g rodzynek sułtanek
- cynamon
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i resztę sypkich składników i połączyć je z masłem.
Zagnieść ciasto.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach ( jeśli będą miały zbyt dużo soku należy je odcisnąć ) i wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia.
Dwie trzecie ciasta wyłożyć na natłuszczona blachę, przykryć masą jabłkową i pozostałą częścią ciasta.
Piec 60 minut w temperaturze ok. 200 C .
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
9 komentarze
pysznie wygląda, zapraszam do mnie na konkurs z szarlotką :-)
OdpowiedzUsuńChętnie:-)
Usuńnarobiłaś mi smaku!
OdpowiedzUsuń;)
pozdrawiam ciepło!,
Szana :)
Ciesze się że sie podoba, pozdrawiam i ja:-)
UsuńZawsze marzy mi się właśnie taki tradyzyjny jabłecznik. Pewnie zgapię ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńUlubione ciasto mojego meza,Iwona
OdpowiedzUsuńMoje też i mojego "P" również:-)
UsuńCiesze się:-)
Uwielbiam Twoj blog. Grażyna
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.