poniedziałek, 15 października 2012

Jabłecznik po mojemu

Nie może zabraknąć jesienią jabłecznika na naszym stole ale to chyba w większości domów.
Jabłecznik i placek dyniowy to domena jesieni, przynajmniej dla mnie.
Jabłecznik jest kruchutki i bardzo aromatyczny.

            Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 250 g masła
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
           Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 100 g rodzynek sułtanek
  • cynamon

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i resztę sypkich składników i połączyć je z masłem.
Zagnieść ciasto.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach ( jeśli będą miały zbyt dużo soku należy je odcisnąć ) i wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia.
Dwie trzecie ciasta wyłożyć na natłuszczona blachę, przykryć masą jabłkową i pozostałą częścią ciasta.
Piec 60 minut w temperaturze ok. 200 C .
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

9 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger