Takie faszerowane warzywka są bardzo zdrowe i pożywne.
Polecam.
Składniki:
- 2 patisony
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 łyżeczka Specialite z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią
- sól
- 1/3 strąka żółtej papryki
- 2 łyżki tartego twardego żółtego sera
- oliwa
Patisony przekroić na połówki i wydrążyć z nich miąższ wraz z pestkami.
Skropić w środku oliwą.
Kaszę kuskus zalać wrzątkiem na 1 cm ponad poziom kaszy i poczekać aż kasza wchłonie wodę.
Mięso wymieszać z posiekaną w kostkę papryką oraz przestudzoną kaszą.
Dodać przyprawy i wymieszać jeszcze raz.
Nadziewać farszem patisony, skropić je oliwką a następnie posypać startym , żółtym serem.
Zapiekać w temperaturze 190 C przez 40 minut.
Podawać gorące bo zimne są nie smaczne.
Smacznego.
2 komentarze
Ja bardzo lubię i chętnie z przepisu skorzystam:)))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpatisony jadłam tylko marynowane...chętnie spróbuje faszerowanych :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.