Dżemu brzoskwiniowego używam do ciast i tortów bardzo często więc całą zimę mi służy zapachem i aromatem świeżych brzoskwiń.
Składniki:
- 2000 g dojrzałych brzoskwiń
- 1 szklanka cukru
- 50 g whisky
- Z brzoskwiń wyciągnąć pestki a następnie umieścić je w garnku z grubym dnem.
- Przykryć garnek pokrywką i na małym ogniu bo mogą się przypalić rozgotować brzoskwinie.
- Następnie dodać do brzoskwiń cukier i mieszając gotować aż cukier się rozpuści.
- Gotować jeszcze ok 10 minut.
- Pod koniec gotowania dodać whisky i dobrze wymieszać.
- Przekładać do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić.
- Pasteryzować 10 minut.
Przepis autorski.
5 komentarze
Świetny. Nie wiem czy mi czas pozwoli, ale chciałabym taki zrobić.
OdpowiedzUsuńPolecam:-)
UsuńWole dżem morelowy. Jest gęściejszy.
OdpowiedzUsuńBrzoskwiniowy jest bardziej rzadki, nie wiem dlaczego. Ma więcej soku? Nie chcę go zbyt długo wysmażać.
Pozdrawiam
Powiem Ci Łucjo ze mój dżem jest gesty jak papka więc chyba miałaś takie brzoskwinie:-)
UsuńDorotko, co ja bym dała za słoiczek tych pyszności!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.