wtorek, 30 października 2012

Dżem brzoskwiniowy

Przepis na dżemik gdzieś mi się zapodział i teraz go odkopałam aby za rok był jak znalazł.
Dżemu brzoskwiniowego używam do ciast i tortów bardzo często więc całą zimę mi służy zapachem i aromatem świeżych brzoskwiń.


Składniki:
  • 2000 g dojrzałych brzoskwiń
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g whisky
Przygotowanie dżemu:
  • Z brzoskwiń wyciągnąć pestki a następnie umieścić je w garnku z grubym dnem.
  • Przykryć garnek pokrywką i na małym ogniu bo mogą się przypalić rozgotować brzoskwinie.
  • Następnie dodać do brzoskwiń cukier i mieszając gotować aż cukier się rozpuści.
  • Gotować jeszcze ok 10 minut.
  • Pod koniec gotowania dodać whisky i dobrze wymieszać.
  • Przekładać do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić.
  • Pasteryzować 10 minut.
Smacznego.
Przepis autorski.

5 komentarze

  1. Świetny. Nie wiem czy mi czas pozwoli, ale chciałabym taki zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wole dżem morelowy. Jest gęściejszy.
    Brzoskwiniowy jest bardziej rzadki, nie wiem dlaczego. Ma więcej soku? Nie chcę go zbyt długo wysmażać.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci Łucjo ze mój dżem jest gesty jak papka więc chyba miałaś takie brzoskwinie:-)

      Usuń
  3. Dorotko, co ja bym dała za słoiczek tych pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger