Ciasto nagrody nie zdobyło ale zdobyło serca łasuchów.
Polecam serdecznie tym bardziej że można nań ułożyć owoce jakie tylko nam się zamarzą.
Ciasto wieloowocowe.
Składniki na ciasto: blaszka 25 x 35 cm
- 250 g mąki pszennej t 650
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 150 g masła
- otarta skórka z cytryny
- 1 łyżka konfitur z truskawek
- 300 g serka homogenizowanego naturalnego
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 50 g cukru trzcinowego
- cukier waniliowy
- otarta skórka z cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki konfitury truskawkowej
- nektarynki
- banan
- winogrono jasne
- winogrono różowe
- śliwki
- jabłka w syropie - potrzeba dodatkowo 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody
- 1 galaretka cytrynowa
- 300 ml wina owocowego
- Z podanych składników oprócz konfitur zagnieść ciasto.
- Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkować i wylepić natłuszczoną formę, dno i boki, ponakłuwać widelcem i piec 20 - 25 minut w 170 C.
- Po wystudzeniu posmarować ciasto konfiturą truskawkową.
- Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody a następnie rozpuścić.
- Serki wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową i konfiturą z truskawek.
- Dodać rozpuszczoną żelatynę i rozsmarować na cieście.
- Nektarynki pokroić w pół plasterki.
- Banana kroimy w skośne paski.
- Winogrona kroimy na połówki i wydrążamy nasionka.
- Śliwki obieramy z pestek i przepoławiamy.
- Jabłka kroimy w półplasterki.
- Robimy syrop z cukru i wody i wrzucamy pół plasterki jabłek.
- Gotujemy 2-3 minuty i odcedzamy.
- Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wina owocowego.
- Zostawiamy do przestygnięcia.
- Owoce fantazyjnie układamy na kremie i wstawiamy blachę na 30 minut do lodówki.
- Następnie zalewamy galaretką tak aby owoce były połączone galaretką a nie w niej pływały.
- Wstawiamy ponownie do lodówki aby galaretka stężała.
Przepis własny.
7 komentarze
Wygląda tak apetycznie, że ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńUroku dodają mu pokrojone owoce.
Pozdrawiam
Wygląda bardzo apetycznie :) Dobrze, że nie widać, jak mi ślina kapie po brodzie :D
OdpowiedzUsuńjak dla mnie - owocowego pożeracza - idealne! i łatwe w przygotowaniu, zwłaszcza gdy ma się np. kruche ciasto w zamrażarce :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa bym tam dała nagrodę. świetnie się prezentuje i pewnie tak smakuje.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńjuż czuję zapach lata dzięki tym owocom.... ja polecam Ci drożdżówki makowo-śliwkowe, póki jeszcze śliwki są Zapraszam na http://www.alakuchniablog.starnawski.com/index.php/drozdzowe/naslodko/75-drozdzowki-makowo-sliwkowe2
OdpowiedzUsuńja będę do Ciebie zaglądać:)
Pięknie wygląda. Aż mi się lato przypomniało, tyle tych owoców :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.