Bardzo aromatyczny chleb typu włoskiego.
Polecam wszystkim miłośnikom dobrego pieczywa.
Chleb typu włoskiego.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 200 g zakwasu żytniego
- 3 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki otrąb pszennych
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/6 kostki drożdży 100 gramowej
- 4 szklanki letniej wody
- przyprawa do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami Kamis - 17 g
Jeśli jest zimno i nie ma ciepłego miejsca w domku - polecam zawinąć miskę w koc i ciasto szybko podwoi swoja objętość.
Jak ciasto wyrośnie należy je odgazować czyli kilka razy przemieszać łyżką.
Dwie formy keksówki posmarować masłem i wysypać otrębami.
Przełożyć ciasto do foremek, wygładzić powierzchnię wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 45 minut.
Smacznego.
Przepis własny, kuchni włoskiej
2 komentarze
Pyszny musi byc ten chlebek..ja odkąd mam wypiekacz do chleba używam jego dość często..ciasto na pizzę i bułeczki wyrabiał wypiekacz..i tam ciasto rosło..
OdpowiedzUsuńPiekłam chleb z przyprawą Kamis.
OdpowiedzUsuńJest świetny.
Po upieczeniu masło i pomidorki suszone.
Pycha jedzenie.
Pozdrawiam
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.