Wystarczy tylko woda, mąka.......pieczemy?
Składniki na zaczyn:
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 1 szklanka mąki razowej żytniej
- 1 szklanka letniej wody
Składniki na chleb właściwy:
- 1 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki otrąb pszennych
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1 łyżka soli
- 1/6 kostki drożdży
- 3-4 szklanek letniej wody
- wyżej wymieniony zaczyn
- płatki orkiszowe do posypania chleba
Jak ciasto wyrośnie należy je odgazować a następnie przełożyć do foremek - u mnie dwie keksówki - wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Przed włożeniem do piekarnika chlebki należy posypać grubo płatkami orkiszowymi.
Piec w temperaturze 200 C przez godzinę.
Smacznego.
3 komentarze
Droga Doroto postanowiłam upiec ten chleb Długo szukałam odpowiedniego przepisu na mój chlebowy debiut. Mam nadzieję że wyjdzie mi taki piękny jak na twoich zdjęciach. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak wrócę do domu, będę szalała z takimi wypiekami, szkoda tylko, że już po konkursie będzie. Lubię takie zdrowe z ziarnami.
OdpowiedzUsuńA po co te drożdże skoro jest zakwas? Albo jedno albo drugie. Drożdże są bezużyteczne, nawet szkodliwe dla niektórych.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.