niedziela, 2 września 2012

Zdrowy chleb razowy

Pyszny chleb polecam każdemu i wcale nie trzeba być jakimś kulinarnym geniuszem aby taki chleb upiec.
Wystarczy tylko woda, mąka.......pieczemy?


Składniki na zaczyn:
  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • 1 szklanka mąki razowej żytniej
  • 1 szklanka letniej wody
Wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny. 
Składniki na chleb właściwy:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka soli
  • 1/6 kostki drożdży
  • 3-4 szklanek letniej wody 
  • wyżej wymieniony zaczyn
  • płatki orkiszowe do posypania chleba
Z wyżej wymienionych składników zrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1 godzinę - czasami trwa to trochę dłużej.
Jak ciasto wyrośnie należy je odgazować a następnie przełożyć do foremek - u mnie dwie keksówki - wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Przed włożeniem do piekarnika chlebki należy posypać grubo płatkami orkiszowymi.
 Piec w temperaturze 200 C przez godzinę.
Smacznego.

3 komentarze

  1. Droga Doroto postanowiłam upiec ten chleb Długo szukałam odpowiedniego przepisu na mój chlebowy debiut. Mam nadzieję że wyjdzie mi taki piękny jak na twoich zdjęciach. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wrócę do domu, będę szalała z takimi wypiekami, szkoda tylko, że już po konkursie będzie. Lubię takie zdrowe z ziarnami.

    OdpowiedzUsuń
  3. A po co te drożdże skoro jest zakwas? Albo jedno albo drugie. Drożdże są bezużyteczne, nawet szkodliwe dla niektórych.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger