Początkowo przepis znalazłam u Mops w kuchni, bardzo mi przypadł do gustu więc zapisałam sobie w zakładkach aby zerknąć przy gotowaniu.
Za kilka dni wpadłam do domu chcąc ugotować potrawę i jakież było moje zdziwienie że strona Mopsa w kuchni się nie otwierała, dlaczego nie wiem.
Ciecierzyca była już namoczona i szpinak kupiony więc postanowiłam że może znajdę coś w necie na ten temat i pokombinuję.
I tak natrafiłam na Cucina della Felicita'.
Tak też trochę wzięłam od Ani trochę od Fuchsii i powstała moja wersja Szpinaku z ciecierzycą na sposób indyjski.
Składniki:
- 400 g ciecierzycy suchej
- 500 g liści świeżego szpinaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kilka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki curry indyjskie
- szczypta imbiru
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 nasion gorczycy
- 1/2 nasion czarnuszki
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki śmietany 18 %
- sól do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy posiekana cebule i czosnek oraz ziarna kolendry, gorczycy oraz czarnuszki.
Następnie dodać szpinak posiekany ale nie za drobno i smażyć ok. 5-8 minut.
Dodać resztę przypraw dalej podgrzewając.
Na koniec dodać ciecierzycę, sok z cytryny i śmietanę.
Dusić jeszcze przez 5-8 minut.
Podawać gorący z kromką chleba razowego lub z ryżem albo z jajem sadzonym.
Polecam wszystkim smakoszom szpinaku i tym co nie przepadają za nim również bo smak ma rewelacyjny.
Smacznego.
Przepis własny.
3 komentarze
U mnie dzisiaj też Indyjsko :) A przepis kradnę do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńTo moje smaki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Akurat była pewnie awaria serwera, ale fajnie, że zrobiłaś coś podobnego. Wygląda lepiej niż u mnie i jest bogatsze w aromaty na pewno, muszę w końcu garam masala kupić ;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.