Jest taki pyszny że sama bym go zjadła w całości.
Polecam bo jest wilgotny i puszysty.
Sernik z czereśniami.
Składniki: tortownica 26 cm
Biszkopt:
Składniki: tortownica 26 cm
Biszkopt:
- 3 jaja
- 3 czubate łyżki cukru trzcinowego
- 3 czubate łyżki mąki pszennej T 650
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
- 650 g jogurtu greckiego
- 4 jaja
- 120 g masła rozpuszczonego
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- otarta skórka z cytryny
Ponadto:
Masa jogurtowa:
- 2 łyżki wiórków kokosowych - użyłam Marsyl
- 200 g czereśni zalanych rumem
Przygotowanie sernika:
Biszkopt:
- Białka na biszkopt oddzielić od żółtek.
- Białka ubijać na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
- Nadal ubijając dodajemy żółtka.
- Do masy jajecznej wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
- Masę wlać do tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą o średnicy 26 cm.
- Pieczemy 25 minut w 180 C.
- Biszkopt ostudzić i ponownie umieścić w tortownicy.
- Na biszkopcie ułożyć osączone z rumu czereśnie.
- Żółtka oddzielić od białek.
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i dodawać po 1 żółtku.
- Do jogurtu dodać cukier waniliowy, skórkę cytrynową, budyń.
- Wszystko zmiksować, dodać przestudzone masło.
- Do masy jogurtowej dodać ubite jajka delikatnie mieszając.
- Masę wylewamy na biszkopt z czereśniami .
- Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
- Piec w temperaturze 170 C przez 45 minut.
- Po wystudzeniu udekorować czereśniami.
Przepis od Michaeli.
6 komentarze
Ale wspaniały! takiego sernika bez sera jeszcze nie jadłam:) muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPrzepis pyszny:))dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym choć kawałek takiego pysznego sernika..
OdpowiedzUsuńWygląda super ; ) I faktycznie, nie ma sera ; ) Serniki na jogurcie są takie lekkie i pyszne !
OdpowiedzUsuńsernik bez sera to coś dla mnie. W sobotę spróbuję go upiec. Dziękuję i wklepuję Cię do Ulubionych. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.