Nadszedł ten długo oczekiwany moment na rozwiązanie konkursu z "Przysmakami Eterno".
W imieniu swoim i Eterno dziękuję wszystkim za udział w konkursie.
Temat był następujący:
"Twój ulubiony przepis na przetwory do słoika".
Nadeszło bardzo dużo pomysłów i było mi bardzo trudno wybrać ten jeden.
Wszystkie były bardzo smakowite i ciekawe ale niestety mogłam wybrać tylko jeden.
"Przysmaki Eterno" wędrują do:
Anny Loska
Bardzo proszę Anie o adres do wysyłki nagrody na mojego maila:
dolores1264@o2.pl
A oto zwycięski przepis:
Konfitura
ze skórek arbuza – przyrządzenie jej jest trochę pracochłonne, ale
efekt końcowy jest rewelacyjny! Przezroczyste kawałki skórki skąpane w
słodkim syropie – mniam, mniam! :)
- 500 g skórek arbuza
- 600 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ laski wanilii
Ze skórek arbuza ściągamy zieloną, wierzchnią warstwę. Resztę kroimy na
kawałki o wielkości 3-4 cm. Każdy kawałek nakłuwamy widelcem w kilku
miejscach. Sodę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, a
następnie mieszamy ją z 3 szklankami zimnej wody. Kawałki skórki arbuza
wkładamy do roztworu sody, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 4
godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie kawałki skórki
wyciągamy z garnka i przemywamy 5-6 razy pod bieżącą wodą. Połowę cukru
wsypujemy do garnka, zalewamy go 2 szklankami wody. Syrop doprowadzamy
do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy go jeszcze przez
10-15 minut. Do wrzącego syropu wkładamy kawałki skórek i od czasu
zagotowania gotujemy jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie garnek
ściągamy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Po upływie
12 godzin do konfitury wsypujemy pozostały cukier , całość zagotowujemy
, następnie zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy jeszcze przez 3
godziny. Pół godziny przed końcem gotowania wkładamy do garnka pół
rozciętej laski wanilii. Gorącą konfiturę przekładamy do czystych i
suchych słoików, szczelnie zakręcamy. I gotowe :)
Wszystkie zgłoszone przepisy można obejrzeć
TUTAJ
Zapraszam wszystkich do oglądania bo warto a niektóre warto wykorzystać.
Dziękuję.
Zobacz również
Tagi:
KONKURSY,
ROZMAITOŚCI
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
6 komentarze
Gratulacje dla Ani :))
OdpowiedzUsuńGratuluję serdecznie Annie. Cudny zestaw do niej trafi :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Ale radość! :)
OdpowiedzUsuńTak, wybór rzeczywiście musiał być ciężki, tyle fajnych, ciekawych, oryginalnych przepisów. Dziękujemy za fajny konkurs i gratulujemy zwycięzcy :) Było nam bardzo miło śledzić fantastyczne zgłoszenia :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tymi skórkami..
OdpowiedzUsuńGratulacje :D
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.