niedziela, 9 września 2012

Rozwiązanie konkursu z "Przysmakami Eterno"

Nadszedł ten długo oczekiwany moment na rozwiązanie konkursu z "Przysmakami Eterno".
W imieniu swoim i Eterno dziękuję wszystkim za udział w konkursie.
Temat był następujący:
"Twój ulubiony przepis na przetwory do słoika".
Nadeszło bardzo dużo pomysłów i było mi bardzo trudno wybrać ten jeden.
Wszystkie były bardzo smakowite i ciekawe ale niestety mogłam wybrać tylko jeden.
 "Przysmaki Eterno" wędrują do:
                            Anny Loska
Bardzo proszę Anie o adres do wysyłki nagrody na mojego maila:
dolores1264@o2.pl
A oto zwycięski przepis:
Konfitura ze skórek arbuza – przyrządzenie jej jest trochę pracochłonne, ale efekt końcowy jest rewelacyjny! Przezroczyste kawałki skórki skąpane w słodkim syropie – mniam, mniam! :)

- 500 g skórek arbuza
- 600 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ laski wanilii

Ze skórek arbuza ściągamy zieloną, wierzchnią warstwę. Resztę kroimy na kawałki o wielkości 3-4 cm. Każdy kawałek nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Sodę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, a następnie mieszamy ją z 3 szklankami zimnej wody. Kawałki skórki arbuza wkładamy do roztworu sody, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 4 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie kawałki skórki wyciągamy z garnka i przemywamy 5-6 razy pod bieżącą wodą. Połowę cukru wsypujemy do garnka, zalewamy go 2 szklankami wody. Syrop doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy go jeszcze przez 10-15 minut. Do wrzącego syropu wkładamy kawałki skórek i od czasu zagotowania gotujemy jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie garnek ściągamy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Po upływie 12 godzin do konfitury wsypujemy pozostały cukier , całość zagotowujemy , następnie zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy jeszcze przez 3 godziny. Pół godziny przed końcem gotowania wkładamy do garnka pół rozciętej laski wanilii. Gorącą konfiturę przekładamy do czystych i suchych słoików, szczelnie zakręcamy. I gotowe :)

Wszystkie zgłoszone przepisy można obejrzeć 
TUTAJ 
Zapraszam wszystkich do oglądania bo warto a niektóre warto wykorzystać.
Dziękuję.

6 komentarze

  1. Gratuluję serdecznie Annie. Cudny zestaw do niej trafi :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję! Ale radość! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, wybór rzeczywiście musiał być ciężki, tyle fajnych, ciekawych, oryginalnych przepisów. Dziękujemy za fajny konkurs i gratulujemy zwycięzcy :) Było nam bardzo miło śledzić fantastyczne zgłoszenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł z tymi skórkami..

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger