Nadrabiam to - rolada jest delikatna i w zależności od rodzaju owoców pachnąca latem lub jesienią.
Moja jest z dodatkiem brzoskwiń i jagód.
Rolada biszkoptowa z owocami.
Składniki:
Biszkopt:
Biszkopt:
- 200 g mąki pszennej T 405
- 250 g cukru pudru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 8 jajek
Nadzienie:
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 250 g brzoskwiń
- 1/2 szklanki jagód
- 1/3 szklanki cukru pudru
- orzeszki siekane do dekoracji
Przygotowanie rolady:
- Żółtka ubić z połową cukru pudru na puszysta masę.
- Białka ubić na sztywno z reszta cukru.
- Do żółtek dodać pianę i całą mąkę, delikatnie wymieszać.
- Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem.
- Piec 15-20 minut w temperaturze 180 C.
- Nie należy zbytnio wysuszyć ciasta bo będzie się kruszyć.
- Upieczony biszkopt zwinąć razem z lnianą ściereczką posypaną cukrem kryształem.
- Żelatynę namoczyć w mleku.
- Ubić śmietanę.
- Mleko z żelatyną podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny.
- Serek wymieszać z 1/3 ubitej śmietany.
- Ciągle mieszając dodać żelatynę z mlekiem.
- Masę przestudzić.
- Gdy lekko stężeje rozprowadzić ją na blacie biszkoptowym.
- Na jednym końcu rozłożyć obrane i pokrojone brzoskwinie i posypać jagodami.
- Zwinąć biszkopt formując roladę.
- Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
- Udekorować potem resztą śmietany i owoców.
- Posypać cukrem pudrem i posypać orzeszkami.
- Jest pyszna i dlatego polecam nawet wybrednym łasuchom.
Przepis z archiwum.
1 komentarze
Wygląda znakomicie! Mmmm... :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.