Pizza na cieście razowym wyszła przepyszna, a ostrość sosu podkreśliła jej walory smakowe.
Składniki na ciasto:
- 125 g mąki żytniej graham
- 125 g mąki pszennej
- 1/8 szklanki oleju
- 1/4 szklanki wody letniej
- 12 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 jajo
- sól
Dodatkowo potrzebne będzie:
- keczup Develey
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- 10 plastrów salami
- 1 łyżka posiekanej bazylii czerwonej
- kilka listków zwykłej bazylii
- 6 plastrów sera z dziurami
- 2 łyżki startego sera typu parmezan
- ostry sos Kebab Develey
Ciasto posmarować keczupem.
Pieczarki obrać i pokroić w plastry, ułożyć na keczupie.
Na pieczarki pokrojoną w półplasterki cebulę, a na niej plastry salami.
Bazylię czerwoną posiekać i rozsypać na pizzy, a na niej kilka listków bazylii zwykłej.
Przykryć plastrami sera i posypać startym parmezanem.
Zapiekać 15-20 minut w 175 C.
Podawać z ostrym sosem Kebab.
Smacznego.
6 komentarze
Mniam,ale mi smaka zrobiłaś! z mąki razowej jeszcze pizzy nie robiłam, ale to zdrowsza alternatywa dla tego dania. Super!:)
OdpowiedzUsuńale duzo sera;) mniam.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowa pizza! :D
OdpowiedzUsuńA u mojej ulubionej czarodziejki jak zwykle bardzo smacznie:)))bardzo często robimy pizzę tym razem skorzystamy z tego przepisu:))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńTakiej pizzy jeszcze nie smakowałam, ale zrobię!
OdpowiedzUsuńŁatwy przepis...
OdpowiedzUsuńNiestety, muszę odpuścić na jakiś czas.
Tydzień temu robiłam wg przepisu Okrasy albo Brodnickiego?
Zrobiłam pół porcji z przepisu. I tak było za dużo. Zbyt się objedliśmy...ale była przepyszna.
Serdecznie pozdrawiam
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.