Tego grzyba każdy chyba zna.
Ponieważ miałam ich sporo a na tradycyjne "schabowe" za dużo i dlatego szukałam w sieci czegoś nowego i sprawdzonego.
Przepis znalazłam na MojeGotowanie.pl
Polecam z innych grzybów taki pasztet sobie zrobić takze .
Jest puszysty i aromatyczny do smarowania albo w plastrach.
Czubajka kania ( sowa ) |
Składniki:
- ok. 1 kg kapeluszy kani - ogonki odrzucamy
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- czerstwa kajzerka
- 4 łyżki bułki tartej + do posypania wierzchu
- 2 jaja
- 1 łyżeczka jarzynki
- 2 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
Kapelusze kani usmażyć na oleju z obu stron.
Cebule pokroić w pół plastry i również podsmażyć.
Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć.
Grzyby i cebulę wraz z odciśnięta bułką przepuścić prze maszynkę do mielenia dwa razy.
Masę wymieszać z 2 żółtkami, przyprawami, dodać bułkę tarta i jeszcze raz wymieszać.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy grzybowej, wymieszać delikatnie.
Marchew i drugą cebulę obrać.
Marchew pokroić na ćwiartki a cebulkę w piórka.
Wrzucić na gotującą wodę i gotowac 3 minuty, odcedzić.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułka tartą.
Do formy włożyć połowę masy grzybowej a na nią marchew ( wzdłuż blaszki ) oraz cebulę i przykryć druga połową masy grzybowej.
Na wierzchu posypać bułką tartą.
Piec pasztet godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Smacznego!
7 komentarze
ja nie jestem fanką 'sówek' za to mój mąż ozłoci mnie za ten pasztet. dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńDorotko!
OdpowiedzUsuńWiem, że nieznanymi grzybami nie karmiłabyś swojej Rodziny.
Ja nie jem grzybów których nie znam.
A kanie!
Och, one rosną w moim "Małym Lasku". Nie jest ich w tym roku zbyt wiele.
Bardzo cieszę się z Twojego komentarza. Rozumiem, że nie masz czasu.
Serdecznie pozdrawiam
Spróbowałabym z ogromną ochotą :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńskąd ty tyle grzybków miałaś :)
Wygląda smakowicie, fantastycznie, że możemy poznać taki przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOd wczoraj tj.piątek i sobota nazbierałem 130 kani dlatego dziękuję za przepis na pasztet
OdpowiedzUsuńPolecam sie ale pochwal sie jak wyszedł:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.