Jest czysto i pachnąco i starczy na jakiś czas.
Podejrzewam że nikt nie lubi remontów ale potem efekt cieszy oczy przez długi czas.
No ale dość gadania jedzonko czeka.
Papryczki z niespodzianką
Składniki:
- 6 papryk pomidorowych
- 1/2 szklanki kaszy pęczak kujawski
- 300 g mięsa z indyka na kotlety
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka oleju do smażenia pęczaku
- 1 jajo do pęczaku
- 2 łyżki świeżego posiekanego tymianku
- 1/2 niedużej cukinii
- 3 łyżki tartego sera żółtego
- 1 łyżka czubrycy czerwonej
- 1 łyżka czubrycy zielonej
- sól
- 1 szklanka bulionu drobiowego
Wysypujemy kaszę na talerz i wbijamy jajo, mieszając kaszę.
Zostawiamy aż kasza wyschnie, a jajo oblepi każde ziarenko.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy suchą kaszę przez chwilę po czym wlewamy 1 szklankę bulionu drobiowego uważając bo pryska bardzo.
Zagotować, przykryć i próżyć przez 20 minut nie mieszając.
Po tym czasie kasza jest sypka i miękka.
Z papryki ścinamy kapelusze i czyścimy z nasion.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy ostudzoną kaszę oraz posiekaną w kostkę cukinię.
Dodajemy ser, przyprawy oraz zioła.
Wyrabiamy gładką masę.
Nadziewamy papryki przygotowaną masą.
Nakładamy kapelusze, umieszczamy papryki w formie do pieczenia i podlewamy 1 szklanką bulionu drobiowego.
Przykrywamy pokrywką lub nakrywamy folią aluminiową.
Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy 25-30 minut.
Polecam tak podaną paprykę bo jest bardzo smakowita.
Smacznego.
Przepis bierze udział w Akcji:
3 komentarze
Papryczki z niespodzianką zachęcają:)))gratuluję remontu,przede wszystkim że się z nim uporałaś i się nie użalasz:))))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pieczone papryczki:)
OdpowiedzUsuńŚwietne nadzienie (ubóstwiam pęczak) i wspaniałe papryczki, widziałam takie na Górniaku w sb, są krótsze, na pewno nie pędzone.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.