Mogą posłużyć jako jarzynka do obiadu albo dodatek do sałatek.
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 300 g cebuli
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżki soli
- 2 l wody
- 1,5 szklanki octu
- 2 łyżki soli
- 1/2 szklanki cukru
- chrzan w kawałkach
- po kilka ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- baldachy kopru
- po 1 liściu laurowym
Wszystko zasypać solą i cukrem.
Odstawić na 5 godzin a potem odcisnąć i wkładać do słoików.
Do każdego słoika dodać przyprawy.
Zagotować składniki zalewy i gorącą wlać do słoików.
Pasteryzować ok. 15 minut.
Smacznego.
1 komentarze
Kolejny wspaniały pomysł na przetwory u Ciebie!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.