Między innymi znakomitymi produktami Marsyl była także mieszanka do konserwowania ogórków.
Ja zawsze robiłam to inaczej po swojemu według receptur babcinych ale postanowiłam spróbować i tego sposobu.
Jak dziś otworzyłam słoik to byłam mile zaskoczona.
Ogórki są chrupiące i bardzo jędrne, bardzo aromatyczne i w sam raz do chrupania z kromka razowca, tak jak lubię.
Składniki:
- ogórki gruntowe zdrowe i twarde
- 1 litr wody
- 1/2 szklanki octu 10 %
- płaska łyżka stołowa soli
- 100 g cukru
Ogórki ciasno ułożyć w słoikach, dodać do każdego po 1 łyżce mieszanki do konserwowania Marsyl.
Składniki zalewy zagotować i zalać nią ogórki w słojach.
Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Do jedzenia nadają się po 2-3 tygodniach.
Moje stały trochę dłużej i są naprawdę pyszne.
Smacznego.
1 komentarze
u nas się sprawdziła przyprawa
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.